sob07272024

Aktualizovanéštv, 29 feb 2024 8pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

Štúrovčan.sk

Back Úvod PR články S týmito tipmi zatočíte vo vašej domácnosti s alergiou na prach a roztoče

S týmito tipmi zatočíte vo vašej domácnosti s alergiou na prach a roztoče

Alergia je čím ďalej tým väčší problém v našej populácii. Stále viac ľudí sa stáva náchylnejšími a prejavujú sa u nich zdravotné respiračné problémy. Medzi časté príčiny alergie patrí prach, roztoče alebo alergia na peľ. A práve prvým dvom alergénom sa dnes budeme venovať.

Čo pomáha na alergiu? Ako sa zbaviť alergie? To sú najčastejšie otázky každého alergika. Alergia sa však úplne vyliečiť nedá, no ponúkame vám hneď niekoľko tipov, vďaka ktorým by ste nad ňou mohli získať navrch.

S týmito tipmi zatočíte vo vašej domácnosti s alergiou na prach a roztoče

Zdroj obrázka: fizkes / Shutterstock.com

Antialergický matrac a prikrývka

Posteľ je doslova raj pre roztoče. Aby ste teda zmiernili príznaky alergie a odstránili jej spúšťače, je potrebné dodržiavať spánkovú hygienu a vybrať si kvalitné lôžkoviny. A ako vybrať luxusný matrac, ktorý tomu vyhovuje? Spoznáte ho tak, že disponuje špeciálnou povrchovou vrstvou, ktorá bráni tomu, aby sem roztoče prenikali, čo razantne minimalizuje prejavy alergie.

Nemusíte sa ničoho báť, stále ide o kvalitný a pohodlný antialergický matrac, ktorý môže byť vyrobený pokojne aj z obľúbenej pamäťovej peny. Pokiaľ však váhate v otázke materiálu, pre alergikov sú ideálne taktiež latexové matrace. A aby ste mali dokonalý komplet, potom by sa vám hodila aj antialergická prikrývka, ktorá ponúka rovnaké benefity. Vy tak budete mať o starosť menej.

Pravidelné pranie posteľnej bielizne

Pri posteli ešte chvíľu zostaneme a zameriame sa na druhé najviac obľúbené miesto roztočov, čo je práve posteľná bielizeň. Prať prestieradlo, vrátane obliečok a vankúšov, by ste mali na 60 – 70 stupňov. A pokiaľ znie vaša otázka, kedy prať obliečky, potom každý by mal prať aspoň raz za dva týždne, teda aj tí z vás, ktorí alergie na roztoče nemajú. Nikde totiž nie je dané, že sa u vás príznaky alergie nemôžu objaviť po čase. Spôsobov, ako spoznať rozbiehajúcu sa alergiu je mnoho. Avšak najčastejšie sa začne prejavovať upchatým nosom a častým kýchaním.

S týmito tipmi zatočíte vo vašej domácnosti s alergiou na prach a roztoče

Zdroj obrázka: Prostock-studio / Shutterstock.com

Ochranné poťahy pre matrac a vankúše

V dnešnej dobe sa dajú zaobstarať veľmi užitočné ochranné poťahy, ktoré nič neprepustia. Môžete tak v spálni pokojne nechať behať aj vaše zvieratá, pretože chlpy zostanú mimo dosah. Vás tak alergia na psa alebo alergia na mačky môže trápiť zas o trochu menej. Pokiaľ vás zaujíma, ako prať poťah matraca, potom sa odporúča zvoliť teplotu medzi 40 a 60 stupňami.

Pravidelne vysávajte

Pokiaľ máte alergiu na prach, potom je pre vás vysávanie o to viac dôležité. Najmä vtedy by upratovanie spálne malo prebiehať na sto percent! Najúčinnejšie je opakovať túto činnosť pravidelne s vysávačom, ktorý je vybavený HEPA filtrom. Ten je vyvinutý práve pre odstránenie roztočov a alergénov. 

Pokiaľ nemáte ochranné obaly, potom vysávačom pravidelne vysávajte aj povrch matraca. Keď bude dôkladný, potom to môže byť taktiež dobrý spôsob, ako predĺžiť životnosť matraca. Hygienická životnosť matraca, ktorý sa pohybuje okolo siedmich až desiatich rokov, sa tak môže pri dobrej starostlivosti vyšplhať pokojne až na tú desiatku.

S týmito tipmi zatočíte vo vašej domácnosti s alergiou na prach a roztoče

Zdroj obrázka: Thanakorn.P / Shutterstock.com

Vetranie matraca na slnku

Roztoče sa nemôžu dobre rozvíjať na slnku. Ak je to teda možné, občas vyneste matrac von, aby sa vyvetral a bol na slnku. Avšak dávajte si pozor, aby vám doň v nepozorovanom okamihu neliezli iní nezvaní hostia. Na záhrade by stačilo pár minút a noví nájomníci sú tam!

Teraz už máte všetky tipy, ako zariadiť spálňu pre zdravý a kvalitný spánok. Prach a roztoče už by pre vás nemali byť takou hrozbou a nemusíte sa báť žiadnych ďalších alergických vyrážok alebo reakcií. K dokonalému spánku by vám mohol chýbať už len kvalitný penový matrac z lenivej peny, keďže zdravotné a kvalitné výhody pamäťovej peny sú obrovské.

Záverom nám nezostáva nič iné, než popriať veľa šťastia v boji proti všetkým tak otravným alergénom a konečne sa zase voľne nadýchnuť.

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť