pia04262024

Aktualizovanéštv, 29 feb 2024 8pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

Štúrovčan.sk

Back Úvod Spoločnosť Deti zo srbského Kulpína na návšteve v Štúrove

Deti zo srbského Kulpína na návšteve v Štúrove

ŠTÚROVO 24. máj 2015 - Dedina Kulpín patrí do administratívneho územia mesta Báčsky Petrovec, ktorý sa nachádza v srbskej Vojvodine 25 kilometrov od Nového sadu a asi 350 kilometrov od Štúrova. Súčasťou jeho administratívneho územia sú dediny Hložany a Kulpín, ktorých obyvateľstvo tvoria predovšetkým slováci a dedina Maglić s prevažne srbským obyvateľstvom.
deti zo srbskeho kulpina na navsteve v sturove 6 20150524 2000800030
V roku 2015 oslavuje Kulpín 250. výročie založenia a kulpínska Základná škola Jána Amosa Komenského si vlani pripomenula 225. výročie začiatku výučby aj v slovenčine.
 
Zo Základnej školy J. A. Komenského v Kulpíne prišlo 18. mája 2015, na pozvanie penzionu Welya, na päťdňovú návštevu 23 žiakov. Pre deti z Kulpína nie je návšteva Slovenska premiérou. Napríklad v roku 2013 získali žiaci ZŠ J. A. Komenského ako zástupcovia zahraničných slovákov, Cenu poroty za kreatívne spracovanie histórie rodnej obce, v súťaži slovenských škôl SUPERTRIEDA 2013 a pred niekoľkými rokmi sa zúčastnili aj školy v prírode v Starom Smokovci. Na základnej škole vychádza dvojjazyčný časopis Ozveny, okrem toho sa žiaci venujú futbalu, baletu, spevu, pracujú v šachovom, recitačnom a divadelnom krúžku.
 
Deti z Kulpína čakal v Štúrove zaujímavý program s množstvom zážitkov, v ktorom nechýbala ani návšteva kúpaliska. V pondelok si prezreli Ostrihom a jeho známu baziliku, ktorá je tretia najväčšia bazilika v Európe. V utorok sa v dome Matice slovenskej stretli s členmi Matice, pochutnali si na zmrzline, zaspievali si, pochválili sa úspechmi v škole a na pamiatku si odniesli  malý darček.
deti zo srbskeho kulpina na navsteve v sturove 2 20150524 1961983885
V stredu si urobili výlet do Budapešti a navštívili cirkus. Vo štvrtok ich privítali na základnej škole v Štúrove, kde ich v multimediálnej učebni čakala otvorená hodina slovenčiny - prezentácia o Slovensku, zábavný kvíz, zopár slovenských jazykolamov a na záver spoločná pieseň, po ktorej nasledovala prehliadka školy.
 deti zo srbskeho kulpina na navsteve v sturove 3 20150525 1743111701
Prišiel piatok a s ním aj čas rozlúčky, ale veríme, že priateľstvá, ktoré tu vznikli pretrvajú a budú sa rozvíjať, presne v duchu slov pani Jovanky Zimovej, riaditeľky ZŠ J. A. Komenského: "Som rada, že som mohla vidieť Štúrovo a stretla som tu dobrých ľudí."

viac fotografií nájdete vo fotogalérii
Zdroj: Štúrovčan.sk
Fotografie: Štúrovčan.sk, ZŠ Štúrovo a ZŠ J. A. Komenského Kulpín

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť