sob07272024

Aktualizovanéštv, 29 feb 2024 8pm

  • Vytvoriť účet
    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.

Štúrovčan.sk

Back Úvod Správy Kultúra Výstavy, vernisáže V Mestskom múzeu v Štúrove otvorili výstavu o životnom diele svetoznámeho turkológa Jozefa Blaškoviča

V Mestskom múzeu v Štúrove otvorili výstavu o životnom diele svetoznámeho turkológa Jozefa Blaškoviča

ŠTÚROVO 10. mája 2021 - Výstava s názvom „Poklady jednej knižnice“ o životnom diele svetoznámeho turkológa Jozefa Blaškoviča, pochádzajúceho z Imeľa, dňa 5. mája 2021 otvorili v Mestskom múzeu v Štúrove.

V Mestskom múzeu v Štúrove otvorili výstavu o životnom diele svetoznámeho turkológa Jozefa Blaškoviča

Ako múzuem informuje, Jozef Blaškovič, zakladateľ Katedry modernej turkológie a hungarologického seminára (predchodca Katedry hungarológie) na Karlovej univerzite v Prahe prekladal z viacerých jazykov (tureckej, azerbajdžanskej, tatárskej, kazašskej a bengálskej) do maďarčiny, slovenčiny a češtiny, zostavil slovníky, učebnice gramatiky.

Na výstave si môžete pozrieť výber z týchto diel, navyše táto výstava nás povedie do vzdialeného a zvláštneho sveta mystického Orientu, ktorá návštevníkom ponúka okrem jedinečných kníh aj užitočné vedomosti a zaujímavé príbehy na bohato ilustrovaných výstavných paneloch. "Okrem životnej dráhy profesora Blaskoviča sa k zaujímavými častiam výstavy zaraďuje prehľad dejín československej Orientalistiky, prezentácia turkológie ako vedy, ale aj pohľad do dejín modernej tureckej literatúry druhej polovice 20. storočia. Autorkou výstavy je Mgr. Zsuzsanna Varga, historička Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstava bude návštevníkom prístupná do 30. júna 2021," dodáva Mestské múzeum v Štúrove.

zdroj: Mestské múzeum v Štúrove, foto: Eva Nemesová

Prečítajte si tiež

Paralela II./Párhuzam II. – výstava textilu a umeleckého smaltu

Výstava Hudobné nástroje starých čias

Noc múzeí pod dáždnikmi

Ďalšie články o výstavách a vernisážach v Štúrove a okolí tu.

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť